Породица Гало - Заштитници старих и немоћних

31/8/2023
-
Правда
-
2
МИН

"Добар човек је у рату још бољи, а лош човек је у рату још гори" - чувене су речи војводе Рада Радовића. Породица Гало, Српкиња Мирјана и Хрват Игор доказали су да је могуће бити човек у свакој ситуацији, чак и онда када то директно угрожава живот.

У хрватским новинама читали су како се обележавају Срби као хрватски непријатељи, обични људи, њихови пријатељи, за које су знали да ништа нису скривили.


Медији против реалности

"Гледали смо људе, пријатеље како се у тишини пакују и одлазе из нашег окружења. Осетили смо да морамо нешто да учинимо"- говори Мирјана Гало, која је са својим супругом Игором, познатим хрватским глумцем, основала 1994. у Пули хуманитарну организацију ХОМО за помоћ преосталим Србима. Заштитници слабих и немоћних, породица Гало, једном приликом затекла је старце Радојицу(82) и Анку(80), који су закаснили да се повуку са српским избеглицама, како мирно чекају на своју смрт. Себи су направили мртвачке ковчеге. Припремили су и одећу за сахрану. Уместо Усташа до њих је стигао брачни пар Гало.

Игор и Мирјана су имали много проблема због свог деловања. Проблеме су им правили локалне кабадахије и људски шљам.


Заштитници слабих



Преосталим, углавном старијим Србима, доносили су храну, одећу, обезбеђивали везу преко сателитског телефона и извлачили их из Хрватске.

Блажени  миротворци, јер ће се синовима Божијим назвати“ (Мт. 5,9).

Заштитници слабих - Брачни пар Гало
Заштитници слабих - Брачни пар Гало

Гледали смо људе, пријатеље како се у тишини пакују и одлазе из нашег окружења. Осетили смо да морамо нешто да учинимо

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ