Пре неколико дана били смо сведоци једног несвакидашњег догађаја на националној телевизији.
Наиме, један водитељ ушао је у мању расправу са владиком Јованом. Расправа се свела на то да је водитељ, када је владика споменуо један од злочина усташа током 1942. године, потенцирао да му каже какви су сада, и какви ће бити у будућности српско-хрватски односи. Затим га је епископ упитао да ли зна иједну жртву Јасеновца. На шта водитељ није имао одговор.

Владика Јован је расправу завршио речима да: нама садашњост почива на незнању. Свакако да је епископ Јован поред ових речи хтео да каже да неће бити српско-хрватског помирења док Хрвати не буду почели да поштују невине српске жртве.

На слици можемо видети један од најемотивнијих тренутака светске политичке сцене када је немачки канцелар Вили Брант 1970. године, током посете Варшави и полагања цвећа на споменику жртвама нацизма, клекнуо и тиме одао почаст људима који су страдали од стране његових сународника. Порука је јасна. Нема помирења док већина хрватског народа не буде осећала покајање и поштовање према српским жртвама из Другог светског рата