Необориве доказе о томе ко су Албанци показала је у свом делу бугарска историчарка Теодора Толева. Њено откриће изледало је као на филму.

Наиме, она је сасвим случајно у бечком архиву пронашла документа која говоре о састанцима политичког врха тадашње Аустро-Угарске у циљу формирања албанске нације.

На крају своје књиге, Толева је написала:”После детаљног проучавања архива можемо тврдити да на почетку 20. века албанско становништво још не представља оформљену нацију. Етничке групе у Албанији живе изоловано, немају веза међу собом, осим кад ратују. Могућности за њихово зближавање су практично ништавне, а убиства уобичајена, чак и за људе из истог клана.
У земљи постоје два основна дијалекта, али они су толико различити, да се људи скоро не разумеју. Не постоји јединствени књижевни језик, већ више од двадесет различитих начина писања на локалним дијалектима. Коефицијент писмености не прелази чак ни 2%. Становништво припада трима вероисповедањима – муслимани, православни и католици. Албанци немају национално сазнање, немају опште интересе, не исказују солидарност и не развијају се у правцу буђења националних осећања. Према томе, почетком XX века не постоји албанска нација“

Због невероватних открића о албанској нацији, Теодора је, по речима њеног пријатеља, осећала да је неки људи прате. На крају, она је преминула 2011. године у својој 43. години, званично од рака. Међутим, њени пријатељи су остали у сумњи.