ЛУДИЛО 1:

“Мост ће бити исечен и измештен у парк Ушће. Од њега ће се направити туристичка атракција. Отвориће се ресторани, продавнице!”

ЛУДИЛО 2:

“Мост је највећи симбол Београда. Бранићемо га од сваког ко покуша да уради било шта са њим. Фунцкионалан је и леп. Ништа му не фали!”

Питање је од ког лудила кренути.
Ипак, да почнемо од нормалности па докле стигнемо.

На слици је Стари савски мост (Немачки мост) у Београду саграђен од стране немачких окупатора 1942. године након што је југословенска војска у току Априлског рата срушила мост Краља Александра, како би Немцима онемогућила прилазак Београду. Савски мост остаје једини мост за друмски саобраћај преко саве, све до градње Бранковог моста. Мост дуго година није био у функцији за друмски саобраћај, све до обнове 2008. године од када има по једну траку за друмски саобраћај коју користе и трамваји и којим дневно прође и до 30 000 возила. И ово већина нас зна.

На слици се налази Миладин Зарић из Београда. Учитељ, који је као обичан грађанин, приметивши да немачки окупатори минирају мост, одлучио да спаси мост тако што је пресекао жице од детонатора.

И сада долазимо до горепоменутих лудила.

Да ли мост треба сећи и од њега правити туристичку атракцију изложену у парку !? Наравно да не.
Да ли треба по цену живота бранити мост од склањања и постављања новог функционалнијег на месту старог !? Наравно да не.
Искористити мост на неком другом месту за примарну намену, правити нов око старог или неко треће решење. Нека струка одлучи.

Оно чиме се ми бавимо јесте да ли је овај мост симбол Београда.
Да ли је мост симбол?
Мост је подсетник на симбол, а није сам по себи симбол.
Мост је само подсетник на дело ЧОВЕКА, Миладина Зарића, који је показао храброст и пркос окупатору, чак и кад се исти тај окупатор повлачио, потврђујући тиме да ништа није вредније од слободе.

Ко уопште прича о овом човеку и његовом храбром чину? Нико!
Тема је мост, његов изглед и фунцкионалност.

Пркос немачком окупатору и сваком другом је увек био и увек ће остати СИМБОЛ БЕОГРАДА. Миладиново дело у складу је са историјом и традицијом српског народа да је жеља за слободом увек највећи идеал и покретач.
Миладин Зарић и његово херојско дело симбол су Београда, а не бетон и метал!