Бугари, Македонци, Бошњаци, Турци и Албанци. Сви својатају малу етничку заједницу – Горанце, која вековима живи на Гори, на Шар планини. А они су и даље своји, али заборављени од државе и народа којима су вековима најоданији пријатељи. Горанци су заборављени од стране државе Србије и српског народа!


Специфични по свему, од језика којим говоре, преко обичаја које упражњавају, до тога да славе Божић и Митровдан, али и Бајрам и Курбан-Бајрам и одлазе у џамију на молитву, и даље одолевају вековном угњетавању од стране других околних заједница којима је искључив циљ да униште идентитет Горанаца. Говоре горанским језиком, односно старословенским српским језиком који се некада изучавао на чувеној Призренској Богословији.А ми Срби, они у које Горанци полажу наду и поверење, и држава Србија, она коју сматрају својом и којој су одани, ми смо их заборавили и препустили угњетавању и насилном мењању идентитета који је вишевековни процес. И не само то, него на нашу највећу срамоту, бележе се и напади на њихове пекаре по Србији, у чему су Горанци доказани мајстори.


Данас је у Гори једва око 6000 углавном старих домаћинстава. У Србији живи око 11 000 Горанаца, а у иностранству око 13 000. Положај Горанаца на Косову и Метохији је изузетно тежак данас, а о томе нико и не прича у Србији.


Углавном се сви истраживачи о пореклу Горанаца слажу да су они словенског порекла о чему говоре и многи топоними као што су планина Јелица, Попов рит, Душкина река и многи други. Порекло горанаца истраживала је и Српска академија наука и уметности и најдетаљније се пореклом Горанаца бавио др Мирослав Лутовац. У 17. веку започет је процес исламизације Горанаца, а и дан данас се памти баба Божана, последња Хришћанка која је преминула у 18. веку.

Занимљивости у вези Горанаца:

Цар Душан је, како је забележено, јео јагњад која је пасла само на Гори. Колико их је ценио говори запис из 14. века у којем Цар Душан налаже да се Горанцима не наплаћује порез по грлу стоке, него ће плаћати годишњи порез по домаћинству. “Ово наређујем зато што су они највећи љубитељи државе и највернији део мог народа, који је вредан и радан, и верују у ово моје и оно Христово царство”.

Дени Авдија, син Горанца Зуфера Авдије, бившег кошаркаша Црвене Звезде, синоћ је изабран као 9. пик на НБА драфту. Том приликом изјавио је : “Мој отац је Зуфер Авдија. Рођен је на Косову, у Србији. Био је кошаркаш репрезентације Југославије и неколико тимова у Израелу.”

Дени Авдија


Србија мора јасно и гласно стати у одбрану идентитета Горанаца. Ми Срби, као народ, не смемо заборавити наше пријатеље. Опстанак Горанаца мора се обезбедити на сваки начин. Њихов глас се мора јасно чути у Србији!