У српској јавности стално можете чути један део говорника који се у вези сагледавања ситуације на Косову и Метохији стално позива на реалност. Како смо дошли у такву реалност и да ли је та њихова реалност толико реална, није баш срж њиховог обраћања.

Наш тим је одлучио да се позабави том реалношћу. Бројке, историјски подаци, наводи и анализе… Да ли су то чињенице или јефтини манипулативни трикови у циљу мало веће пропаганде? Покрећемо серијал “Косово и Метохија- Чије је?” који ће се бавити овом темом.

Ако за једну ствар можемо да тврдимо да је истина, то би било следеће:

У Србији постоји консензус о томе да нема сецесије Косова и Метохије а тиме повратно и стварања велике Албаније!

Крените кроз свако село, варош или град, наићи ћете на изузетно мали број људи који се залаже за признање сецесије Косова и Метохије. Притом, искључите оне који немају лични интерес за такво деловање и заиста, нећете наћи значајан проценат људи оваквог става. Добро, са изузетком неких уских и других београдских кругова, нећете их наћи, то је ближе истини.

Међутим, упалите данас ТВ и гледајте објаве друштвених мрежа, приметићете једну ствар. Та мањина која подржава сецесију Косова и Метохије доминира на свим медијима, порталима па и у доброј мери парира објавама на друштвеним мрежама. За медије нас не чуди, а који је то медији са чисто српским капиталом, а да притом није уцењен и има чисто српске интересе? Можда смо ми необавештени, али тешко ћете га наћи.

Али оно што нас мучи, зашто су толико присутни на друштвеним мрежама? Дошли смо до тога, да је скоро па срамота објавити да је Косово и Метохија део Србије по свим законима људским и Божијим, по Уставу Републике Србије, по међународном праву а и на крају по правди. Кул и супер је објавити да се у Палестини крше дечија а самим тим и људска права, али срамота је исто то објавити за децу у Ораховцу и Гораждевцу чија је слобода сведена на једну улицу ограђену жицом. Како смо дотле дошли?

Има и до тога, што је циљ наведене пропаганде управо усмерен на стварање осуде и срамоте за такав исказан став, пре свега обесмишљавањем, сарказмом и иронијом таквог става. Међутим, то није оправдање. Ми сматрамо да је узрок у нама. Лакше је не објавити ништа и тиме не истрпети иронију и осуде, него размислити и бити праведан према себи.

Ми сматрамо да већина грађана Републике Србије разуме значај Косова и Метохије за очување и опстанак српског народа. Косово и Метохија нису само срце него и РАЗУМ Србије и српског народа. Зато покрећемо кампању #даСеЗна чији је циљ да мотивишемо и охрабримо људе и то пре свега оне од утицаја, да јасно и гласно у јавним наступима искажу свој став о Косову и Метохији, без страха од осуде и срамоте.