Проф. др Александар Кавчић, професор на универзитету у Питсбургу, бивши ђак Математичке гимназије и научни сарадник Математичког института САНУ, сматра да су бесплатни уџбеници за све ђаке реалност и обавеза! Не само да сматра, већ је и основао фондацију “Алек Кавчић” чији је циљ промоција образовања и науке и бесплатни уџбеници за све ђаке.

Алек Кавчић живи на релацији Остин-Тексас-Београд, а капитал за оснивање фондације и покретање оваквог подухвата пронашао је на крајње необичан начин.


Наиме, докторат овог професора, испоставиће се, представља један од највреднијих доктората у историји високошколских установа. Патент у виду чипа за читање са магнетних меморија незаконито је искористила чувена компанија “Марвел технолоџис”. Професор Кавчић добио је спор вредан 750 милиона долара и то после поравнања!

Професор Кавчић: “Ми морамо активно улагати у образовање и стално се подсећати да једино здравим образовним системом можемо имати конкурентну нацију. 60% тржишта уџбеника је у поседству једне немачке компаније, а 87% је укупно у рукама странаца. То је апсолутно недопустиво.”

“Уџбеници морају бити бесплатни и потребно је избацити странце из профитирања на нашем образовном систему. То није место где странац треба да профитира. То је тако у свим земљама, чак и у земљама запада. Чак и у Америци, бастиону либералног капитализма, не постоји слободно тржиште уџбеницима.
Једнократни трошак од милион евра даје вам све потребне уџбенике који се могу окачити на интернет. Зашто ми од тога правимо стомилионско тржиште од чега 50 милиона долара годишње страна фирма извуче из земље, а родитељи ове земље, држављани ове земље, они су већ платили те уџбенике кроз Јавно предузеће – Завод за уџбенике.”

Ако све буде по плану, комплети књига за основну школу, који се већ пишу, биће доступни на интернету већ током следеће школске године.

Сајт фондације: